Wat houdt de paleo-lifestyle in?
Paleo is gebaseerd op voedsel wat wij al duizenden jaren eten. Wist je dat wij genetisch gezien nauwelijks verschillen van de jagers en verzamelaars uit de prehistorie? Ons eten daarentegen is een wereld van verschil. Je kunt je wel voorstellen dat er daarom een hele hoop misgaat in je lijf. De grote hoeveelheden suiker en snelle koolhydraten die we tegenwoordig eten kunnen wij mensen slecht verwerken, en dan hebben we het nog niet eens over het hyper bewerkte voedsel met allerlei toevoegingen waarvan je de naam niet eens kan uitspreken.
Paleo is eten dat je voedt, met pure ingrediënten en heerlijke gerechten. Die heerlijke dingen verzamelen we tegenwoordig gewoon in de supermarkt en bij de (biologische) slager of op de markt.
Producten die je wel in huis haalt:
-
groenten
-
noten/zaden/pitten
-
fruit
-
vlees/vis (het liefst van goede kwaliteit)
-
plantaardige olie: olijf/kokos
-
kokosmelk/amandelmelk
-
eieren
-
honing/dadels
Producten die in de prullenbak mogen:
-
suiker
-
granen/graanproducten
-
zuivel
-
bewerkte voedingsmiddelen
Eigenlijk is het simpel, als het direct uit de natuur komt is het goed. De vruchten die in de natuur groeien zijn ervoor gemaakt om een mens te voeden. Vanzelfsprekend bevat het dan een deel van de vitamines die je nodig hebt. Miljoenen jaren geleden begonnen de eerste mensachtigen zich al te voeden met dingen die direct uit de natuur kwamen, hierdoor hebben zij zich kunnen evolueren tot de mensheid die nu bestaat. Als je het zo bekijkt is het allemaal in evenwicht, de natuur zit zo ingenieus in elkaar dat zij voor een ieder genoeg voedingsstoffen levert. Het ultra bewerkte voedsel dat uit onze fabrieken komt hebben wij dan ook absoluut niet nodig. Sterker nog, het doet meer kwaad dan goed voor ons lichaam.
Groenten
Bij paleo is het hoofdingrediënt van iedere maaltijd groenten. Ja je leest het goed, ook bij het ontbijt eet je groenten. Maar schrik niet, bij paleo gaat het ook om lekker eten. Je hoeft echt niet de hele dag op een wortel te knagen. De groenten verwerk je bijvoorbeeld in een voedzame omelet of een frisse smoothie als ontbijt. Bij de lunch maak je er salades en soepen van en als avondeten een ovenschotel. Als je eet volgens het paleo principe kun je eindeloos variëren. Daarom is het iedere maaltijd weer genieten!
Groenten zijn zo belangrijk omdat ze de hoofdleverancier zijn van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze hebben een positief effect op je bloeddruk en beschermen je tegen tegen hart- en vaatziekten. De vezels voeden je darmwand en houden zo je immuunsysteem wakker en werkend.
Wist je dat in 100 gram broccoli 3,3 gram vezels zit. Een bruine boterham daarentegen bevat er ‘maar’ 1,7 gram. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je iets tekort komt omdat je geen brood eet. Sterker nog, buiten de vezels om, zijn de vitamines die verder in die boterham zitten te verwaarlozen in vergelijking met de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt als je daarvoor in de plaats broccoli eet. Groenten zijn dus altijd de beste keus bij paleo. En gelukkig, de meeste paleorecepten staan er vol mee, ook als je eigenlijk niet echt van groenten houdt zijn er voor jou genoeg keuzes.
Fruit
Naast groenten eet je ook fruit. Met de nadruk op eet, want het is belangrijk om je fruit te eten en niet te drinken. Fruit is gezond. Maar van fruit moet je niet teveel eten. Fruit bevat namelijk veel suiker. Dat zijn natuurlijke suikers dus als je dat met mate eet is dat heel paleo. Natuurlijke suikers heeft je lichaam nodig en een heerlijk zoet, sappig stuk fruit is puur genieten. Vooral als je zoete trek hebt is een stuk fruit een goed alternatief voor bijvoorbeeld een gevulde koek of een stuk taart. Maar zoals gezegd, eet er niet teveel van, want ook deze suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit geeft even energie (suikerpiek). Daarna gaan jouw organen hard werken om insuline aan te maken zodat de suiker verwerkt kan worden in jouw lichaam. Dit kost energie, dus na het eten van suiker krijg je na de suikerpiek een suikerdip en voel je je niet meer lekker. Je kan je voorstellen dat je lichaam dat niet te vaak of teveel moet hebben, daarom raden wij aan om niet meer dan 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten. Om de suikerpiek enigszins te voorkomen raden wij je aan om altijd iets van eiwitten of vetten bij een stuk fruit te nemen. Vooral als je paleo eet om wat overtollige kilo’s kwijt te raken is dat iets om rekening mee te houden. Want, nogmaals, suiker is suiker, en ook van fruitsuiker word je dik. Ik denk dat je nu ook begrijpt waarom wij zeggen, eet je fruit en drink het niet. Want in zo’n sapje of smoothie zitten al gauw 4 stukken fruit, en dat is teveel. Wil je toch een smoothie maken, dan is het belangrijk om er meer groenten dan fruit in te doen.
Kwaliteit
Eet met het seizoen mee en zoveel mogelijk lokaal. Kies voor kwaliteit en als je portemonnee het toelaat biologisch. Bijvoorbeeld aardbeien in de winter, de smaak is niet alleen een stuk minder, ze bevatten ook veel minder vitamines omdat ze uit een kas komen. En daarbij hebben ze een lange reis af moeten leggen om hier in Nederland te komen. Dit komt het geheel niet ten goede.
Heb je de kans om jouw groenten en fruit te halen bij de boer om de hoek is dat altijd een goed idee. Kijk welke groenten er nu in het seizoen zijn en kies voor die producten. Wij eten liever een Hollandse aardbei dan een biologische aardbei uit Chili. We kijken altijd naar waar het vandaan komt (hoe dichterbij hoe beter) en daarna naar of het biologisch is.
Vlees en vis
Niet alleen vruchten en groenten horen in de paleo-lifestyle thuis, ook dierlijke producten zijn een deel van het menu. Alhoewel sommige mensen denken dat vlees het grootste deel is binnen de paleo-lifestyleeo is dat niet het geval. Paleo is niet puur gebaseerd op vlees. Vlees en vis zijn wel een essentieel onderdeel van de voeding. Ook voor deze voedingsstoffen geldt; al miljoenen jaren voeden wij ons met dierlijke producten, het is dan ook zeer onverstandig voor je lichaam om deze producten helemaal uit te sluiten. Ze leveren belangrijke bouwstoffen zoals eiwitten, omega 3 en ijzer. Onmisbaar voor onze spieren, hersenen en de rest van ons lijf. Het is niet voor niks dat veganisten allerlei supplementen moeten slikken om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zij missen dus essentiële producten die ons lichaam nodig heeft.
Hierbij is het wel veel beter als je kiest voor grasgevoerd natuurvlees, van dieren die geen preventieve antibiotica krijgen en veel leefruimte hebben gehad. Kortom vlees van dieren die een goed leven hebben gehad, zonder dat er mee ‘gerotzooid’ is. Dit vlees is vaak wat prijziger maar dat kan je opvangen door er minder van te eten. Je kan bijvoorbeeld in plaats van 500 gram gehakt in je saus ook prima 200 gram gebruiken. Voeg gewoon wat extra groenten toe voor dezelfde hoeveelheid. Meer groenten, minder vlees, het mes snijdt aan twee kanten.
Voor vis geldt; koop alleen wild gevangen vis of vis die gekweekt is in netten. Geen vis zoals tilapia of panga dat gekweekt wordt in bassins in Azië. Die bassins worden volgegooid met antibiotica en de vis zit hier vol mee. In plaats van een lekker visje eet je dan een flinke portie antibiotica, dat wil toch niemand!
Op jacht in de supermarkt
Als je in de supermarkt loopt, houd dan alleen de buitenste ring aan, daar staan de versproducten. Het meeste wat je in het midden van de supermarkt vindt is bewerkt en zit vol met e-nummers, suikers en zout. Daar wordt jouw lichaam niet blij van. Maak een uitzondering voor vis uit blik (let op! kies dan altijd voor vis zonder toevoegingen en wild gevangen) en ongebrande noten en pitten.
Eetrust
Door paleo te eten zul je zien dat je veel minder ‘lekkere trek’ hebt in tussendoortjes. Dit komt omdat je minder suikerpieken krijgt en voeding eet dat je lichaam voedt. Hierdoor ervaar je ‘eetrust’.
Vanuit het verleden zijn onze genen zo gemaakt dat ons beloningssysteem geactiveerd wordt bij het eten van suiker en vet. Hierdoor wil je er altijd meer van. In de oertijd was dat ideaal, er waren niet zoveel suikerrijke dingen te vinden in de natuur en als je zoiets vond dan was het zaak om daar veel van te eten, dit leverde immers snel energie. Dat konden ze wel gebruiken in de steppe of savanne, om achter een dier aan te rennen bijvoorbeeld, of om een vetreserves aan te leggen voor de winter. Nu is er suiker in overvloed, Dat is veranderd, maar onze genen helaas niet. Hierdoor eten we teveel suikers en krijgen we overgewicht. Door paleo te eten verdwijnt die suikerbehoefte en hoef je niet elke keer te eten. Dit bedoelen we met ‘eetrust’
Kortom: paleo maakt je blij, energievol en houdt je gezond. Probeer het maar eens 30 dagen en kijk wat het met je lichaam doet. Je zult er geen spijt van krijgen.
1 reactie